Фолклорното съкровище на Северозападните Родопи

Проект „Наследство“ и инициативата „Ти и Лидл за по-добър живот“ събират на едно място фолклорно-песенното наследство на Чепинското корито

Народното музикално творчество е неизменна част от наследството, която символизира болките, радостите и бита на народа, обличайки ги в красиви думи, звучни мелодии и прозорливи мъдрости. През изминалата година, благодарение на проекта „Наследство“ на Образцово народно читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1905“, едно позабравено богатство бива възродено и популяризирано – фолклорното песенно съкровище на Чепинското корито (Северозападни Родопи). Проектът се осъществява с подкрепата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“, която за поредна година дава шанс на граждански организации и техните идейни проекти да се развиват и да допринасят в сферата на образованието, културата и околната среда.

Основна цел на организаторите на проекта е запазването и популяризирането на богатото музикално наследство, което районът притежава, а в общ план – да допринесе за запазването на българския фолклор и традиции. С големи усилия и активна доброволческа дейност те събират музикалното съкровище на своя роден край, призовавайки всички региони в страната да съхранят фолклорните си корени.

Във възпроизвеждането на музикалните произведения участие взимат доброволци, работещи като музиканти, танцьори, художници, както и фолклорни групи и младежи от региона. Започва дълъг процес по събиране и обработване на информацията, а след това подбор на най-автентичните песни, истории и легенди. Най-трудоемката част по проекта идва, когато стартира записването им в диск. За осъществяването на записите се включват близо 60 души музиканти от различни фолклорни групи и ансамбли.

Участниците работят неуморно в студиото на читалището, споделяйки, че основната им мотивация е била желанието културното богатството да се запази и предаде на идните поколения. Доказателство за силните чувства на гордост, принадлежност и обич към родния край е готовият диск. Той е разпространен безплатно във всички училища, читалища, музеи, библиотеки, общини и други културни центрове, където ще се съхранява занапред. Музикалното съдържание е достъпно за всеки любител на родопския фолклор и в сайта на читалището.

Интересно е, че обложката на албума е създадена от видния художник в средите на фолклора – Мартина Иванова, която е автор на красивите декори на много известни български спектакли.

„Ти и Lidl за по-добър живот“ се стреми да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в 3 ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда. За четирите издания на инициативата от 2017 г. насам тя успя да набере фонд от 715 000 лв. и да финансира 96 проекта на граждански организации от цялата страна. През октомври предстои Лидл България да обяви и одобрените проекти по програмата за 2022 г. Те ще бъдат финансирани от компанията с общ фонд от 200 000 лв. Партньори на инициативата са Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Българския Дарителски Форум.

Източник: pa-media.net