Ученици представиха изложба на триизмерни модели на чапли от отпадъци

Изложба на триизмерни модели на чаплови птици, направени от отпадъчни изделия, беше представена в рамките на проект, реализиран от Фондация „Надежда“ съвместно с Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в град Кърджали.

Те са дело на ученици на възраст от 12 до 19 години от пет кърджалийски училища – ПГ „Алеко Константинов“, СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Владимир Димитров -Майстора“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Йордан Йовков“.

Това е финалната инициатива по проекта, който нарекохме „Градът на чаплите“. Заедно с ученици от петте училища изработихме 3Д макети на чаплови птици. Идеята е да запазим природата, а посланието – да не изхвърляме отпадъци на нерегламентирани сметища. Фокусът е именно чапловата колония в Кърджали, която е единствената в Европа, намираща се в урбанизирана територия.“, каза Елисавета Кехайова, ръководител на проекта.

Радвам се, че чрез реализирането на този проект, направихме сериозни постъпки да информираме обществеността за това, какво представлява чапловата колония, колко вида птици гнездят в нея. А младите хора провокирахме да мислят екологично и да пазят околната среда.“, подчерта още ръководителят на проекта.

Елисавета Кехайова припомни и част от дейностите по проекта, а именно – изработването на филм, свързан с образователна информация за чапловата колония, който вече е достъпен във всички социални мрежи, както и поставянето на двуезични информационни табели за тази уникална в Европа колония.

С тази изложба слагаме финала на една много интересна образователна инициатива, която се надявам да е полезна както за подрастващото поколение, което да знае какво богатство притежаваме в нашия град, така и за туристите, посещаващи Кърджали.“, добави Кехайова.

След представянето на изложбата, бяха обявени победителите – 24-ма участници от петте училища. Те бяха наградени с грамоти и предметни награди за поощрение на екологично мислене, креативни способности, социално и личностно развитие. Триизмерните модели бяха оценявани от 4-членно жури в състав: Председател – Емил Пенчев, художник и скулптор, Елисавета Кехайова, ръководител на проекта, Галина Деликирова и Ибрахим Кьосеюмер.

Във връзка с реализирането на проекта „Градът на чаплите“, е закупен и мощен телескоп, който ще бъде предоставян за ползване от ученици, които проявяват интерес към природата. С него ще могат да се наблюдават обитателите на чапловата колония в Кърджали.

Проектът „Градът на чаплите” е финансиран от инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Автор: Галина Кючукова
Източник: Арда нюз