„Ти и Lidl за нашето утре“ дава шанс и на младежите да сбъдват идеите си за по-добро бъдеще

Представете си, че сте на 17 години, от Чепеларе и заедно с други приятели – също като вас запалени киномани, се събирате в импровизиран младежки център и имате хиляди идеи как чрез общата си страст към киното да направите нещо полезно и интересно за родния си град.

Идеята става реалност с шестото издание на инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“.

Проектът на учениците от Чепеларе е един от трите одобрени в програмата за младежи под 18-годишна възраст.

Тази година за първи път младите хора имаха шанс да получат финансиране за идеите си, след като най-голямата социално отговорна инициатива на ритейлъра беше трансформирана и достъпът до нея разширен.

Освен младежите от Чепеларе, свои идеи ще сбъднат и ученици от Карнобат и Русе.

Младежите имаха право да участват във всяка от петте категории на инициативата, като проектите им трябваше да отговорят на няколко условия – ефектът от тях да достига до възможно най-много хора, да решават реален проблем на общността и самите младежи да се включват активно в реализирането им.

Трите спечелили финансиране проекти правят впечатление с точното дефиниране на реални проблеми и предлагането на ясно решение от страна на учениците.

Два от тях са в категорията за опазване на околната среда #BeGreen, а един е отличен в тематичната област #Belocal – за култура, изкуство и историческо наследство.

Проект “Филамент за 3D принтер“ в Карнобат

Гимназисти от СУ „Христо Ботев“ – Карнобат, ръководени от учителката си по биология, спечелиха финансиране от Лидл България с идеята си да създадат нишка от отпадъчни материали за 3D принтера на училището. Те ще събират, подготвят и рециклират пластмасови бутилки, за да получат материала за филамента. По друг спечелен проект училището вече има част от оборудването, а със средствата от Lidl проектът ще бъде напълно реализиран. Това не е първата „зелена“ идея за училището – те вече имат изградена фотоволтаична централа с мощност от 130 Kw, която ще бъде включена в електропреносната мрежа на страната. Активността на общността от учители, ученици и родители е впечатляваща и може да служи не само като вдъхновение, но и като пример как с общи усилия и най-смелите мечти могат да бъдат реализирани.

Проект “Първото ‘zero waste’ училище на България”

Смели мечтатели има и в Русе – там учениците от Английската езикова гимназия „Гео Милев“ си поставят амбициозната цел да станат първото “zero waste” училище в България – тоест училище с нулев отпадък. Те ще поставят кошчета за разделно събиране на отпадъка на територията на гимназията и ще изградят първия споделен компостер на територията на Община Русе.

Идеята за екопроекта е зреела от доста време, а още през миналата учебна година учениците започнали да развиват концепцията за нулев отпадък и така поставили основите на своя екоклуб „Ecozis“. Те се надяват чрез личния си пример да запалят повече от своите съученици за екосъобразния начин на живот. Ментор и вдъхновител на младите хора е тяхната учителка Десислава Иванова, тя ги насочва към инициативата на Лидл България и им помага да формулират проекта. Спечеленото финансиране не просто им дава възможност да сбъднат конкретната си идея, а окрилява младите хора от екоклуба да продължат да работят по въвеждането на добри практики и да реализират други свои еко решения. Защо не и да изградят мрежа от „zero waste” училища в България и така да създадат общност от съмишленици, които вярват в идеята за споделената отговорност за по-доброто утре.

Последният, трети младежки проект, е свързан не с екология, а с изкуството – но отново допринася за възраждането на идеята за общността като движеща сила на положителната промяна.

Проект “Обичам киното и аз участвам, за да се науча!”

В Чепеларе младежка група ще реализира 8 кратки видеа – документални филмчета и интервюта, с които да разкажат за красотата, интересните забележителности и традиции на мястото, което е техен дом. Всеки филм ще бъде подготвен, заснет и монтиран от отделен екип и така младите хора ще се научат на уменията за писане на сценарий, видеозаснемане, монтаж и продуциране на видеосъдържание. А премиерите на произведенията ще са безплатни и ще са в Чепеларе и всички околни села – Хвойна, Павелско, Забърдо, Богутево, Малево, Орехово и други места. Повече от 3000 души се очаква да бъдат зрителите.