Равен достъп до култура и образование

Изкуството и образованието дават възможност на хората да изследват, да се учат и да се развиват. Те имат силата да разпалват чувства, да провокират любопитство и размисли, да вдъхновяват към положителна промяна. Макар за много от нас достъпът до тях да е даденост, в обществото ни има хора, за които той е силно ограничен. Затова сдружение „Забелски глас“ се заема със задачата да осигури възможност на хората със зрителни увреждания да изпитат трансформиращата сила на изкуството и образованието.

Техният проект „Иновативна достъпност до изкуство и образование“ е създаден по идея на поета Иван Карастоянов – студент с нарушено зрение, обучаващ се в двугодишната професионална квалификация „Авторски театър“ на Софийския университет. Подтикнат от житейския си опит, той намира начин да подпомогне незрящите в това да се чувстват по-приобщени и равнопоставени в обществото чрез възможността да се докоснат до културния живот и изкуството като всеки друг гражданин. За целта от сдружението създават два тактилни макета – на сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на залата на Университетския театър „Алма Алтер“. Чрез тези модели незрящите могат да се запознаят с разположението на пространствата и по-уверено и пълноценно да участват в предлаганите дейности от двете културно-образователни институции.

Официалното представяне на макетите се състоя в началото на месец юли в двора на Ректората, минути преди театралното представление „Красавицата и звяра“. Двете главни роли в него се изпълняват от незрящите актьори Андриян Асенов и Моника Методиева. По време на събитието присъстващите успяха да се докоснат до създадените тактилни макети, да зададат своите въпроси и да споделят впечатленията си. Макетите остават на разположение в Софийския университет за всички хора с нарушено зрение, желаещи да се запознаят с пространствата на Ректората и Университетския театър, както и за представителите на културни и други учреждения, които се стремят да подобрят достъпа до своите сгради и услуги.

Проектът „Иновативна достъпност до изкуство и образование“ е част от финансираните през 2022 г. проекти по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Чрез нея Лидл България се стреми да подкрепя местните общности в страната да водят един по-качествен и пълноценен начин на живот. За пет години чрез инициативата компанията успя да достигне до над половин милион българи като подкрепи 119 граждански идеи в 58 населени места с общ фонд от 915 000 лева. С цел да надгради своите усилия и да подкрепи гражданския сектор още по-успешно, тази година Лидл България обнови програмата под името „Ти и Lidl за нашето утре“. Трансформацията идва след проучване на нагласите и нуждите на местните общности и неправителствените организации, както и допитване до институции и медии относно актуалните национални приоритети и предизвикателства.

Източник: webcafe.bg