Защо е важно да изхвърляме боклука на правилното място?

Отговор ни дава проектът „За по-чиста природа – днес, утре и завинаги“, който достигна до хиляди деца чрез инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“

„За по-чиста природа – днес, утре и завинаги“ е вдъхновяващ проект, чрез който доброволци запознават по интересен и разбираем начин децата с екологичните предизвикателствата, пред които е изправена планетата и ефекта от човешкото поведение върху природата и нейните обитатели. Той е осъществен от екипа на „Зелени Балкани“ в Стара Загора чрез финансовата подкрепа на „Ти и Lidl за по-добър живот“. Проектът е насочен към децата в училищна възраст и има за цел да ги мотивира да се включат активно в опазването на околната среда.

За да достигне до жителите в региона на Стара Загора, организация „Зелени Балкани“ създава реалистичен макет, чиято цел е да привлече вниманието към проблема, причините и решенията. Изработена е диорама на щъркелово гнездо, която илюстрира как щъркелите използват сезал, рибарска корда и найлонови торбички в процеса на изграждане на своите домове. Най-страшното от това са последствията, които се оказват фатални за малките щъркелчета.

Изобразявайки проблема нагледно, организацията цели да привлече вниманието на децата. Така те поемат на обиколки из всички училища и читалища в района на Стара Загора, където представят диорамата, заедно с интересна презентация по темата.

Любопитно е, че на тези срещи често присъстват и диви пострадали птици. Птиците стоят на ръка на член от екипа, докато разказват на децата как и защо са пострадали. Когато бъдат излекувани, организаторите дават възможност на децата да станат зрители и участници в освобождаването им.

Благодарение на практическата си насоченост, проектът постига голям успех и поканите за посещения се увеличават, надминавайки предвидените резултати, като достигат до общо над 5 000 души. Но най-важният резултат – децата успяват да научат какви са последствията за природата от всеки необмислено захвърлен отпадък.

„Ти и Lidl за по-добър живот“ се стреми да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда. За четирите издания на инициативата от 2017 г. насам, тя успя да набере фонд от 715 000 лв. и да финансира 96 проекта на граждански организации от цялата страна. През октомври Лидл България ще обяви одобрените проекти по програмата за 2022 г. Те ще бъдат финансирани от компанията с общ фонд от 200 000 лв. Партньори на инициативата са Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Източник: starozagorskinovini.com