Градът на чаплите: недокоснатата зона на дивото

Проектът „Градът на чаплите“ на Фондация „Надежда“ представи видео за уникалната чаплова колония в Кърджали

Кърджали – Градът на слънцето, на Орфей, на митове и реалности. Мелодиите от арфата на древния музикант са карали птици и животни да танцуват. Кърджали посреща всеки с лъчите, милващи паметника на тракийския певец, чийто дар от Аполон прави подвластни живите същества. Златната арфа, която покорява и пленява съзнанието на човечеството от древността до наши дни.

Митът за Орфей и реалността на Кърджали – градът, който укроти полета на чаплите и те го превърнаха в свой дом. На площ от няколко декара, в самото урбанистично сърце на Кърджали, се намира уникалната за България и Европа чаплова колония, която гнезди в старата корекция на коритото на река Арда. Зона на дивото, насред модерния град, която приютява няколко вида редки и защитени птици.

Над 45 хиляди жители и всички гости на града могат да видят Малката бяла чапла, Нощна бяла чапла, Малък воден бик, Малък корморан, Гривеста чапла, Зеленоглава патица, Белочела водна кокошка, малки шаварчета и тръстикови дроздове. В чапловата колония гнездят двойки лебеди от години. Някои от птиците са застрашени от изчезване в световен мащаб. Те обаче избраха Кърджали, последвали звука на арфата на Орфей, доловима от скалите на Перперикон, над водите на Арда, до древните крепости и тракийски светилища в региона.

Мотивацията на Фондация „Надежда“ за проекта „Градът на чаплите“ е да предостави знание, което да изгради ценности, които да бранят защитената територия от посегателствата. Включени са дейности, свързани с опазването на природния феномен от смесена чаплова колония в центъра на град Кърджали и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици. Екологично образование и възпитание на младите хора чрез активното включване в дейности по опазването и популяризирането на природното богатство. Проектът е една голяма крачка към опазване на уникалния феномен, подкрепена от инициативата на „Ти и Lidl за по-добър живот“ в областта за опазване на околната среда през 2022 година.

Градът на чаплите, недокоснатата зона на дивото, която задава нови мисии, една от които е тя да бъде защитена. Защото домът на птиците е в нашия дом!

Още по темата, вижте във видеото:

Източник: 24rodopi.com