#BeGreen: От Тутракан до Райново –  грижата за околната среда е мисия възможна с „Ти и Lidl за нашето утре“

Чист въздух, изобилие от водни ресурси, пълноценна храна, родена от земята, съхранени биологични видове. Звучи ли ви като отдавна загубено минало, към което се връщаме с носталгия? За много хора обаче това са мисли в бъдеще време – за едно по-добро утре, в което да живеем.

Възможно ли е тези мечти да станат реалност? Да, ако се превърнат в цели, целите – в проекти, а проектите – в действие.

За шеста година Лидл България финансира идеи за подобряване на живота на местните общности в пет тематични области, а една от тях е именно #BeGreen – за подкрепа на преки действия за опазване на околната среда.

„Зелените“ идеи пристигат от всички краища на страната – само в тази област на най-голямата ни социално отговорна инициатива бяха получени 39 предложения на младежки групи и граждански организации, които имат визия с какво и как да подобрят околната среда за общностите, сред които живеят.

След подробна оценка в три етапа девет от тези идеи получиха финансиране и до края на тази година ще бъдат реализирани на различни места в страната – от дунавски градове до села край най-южните брегове на Марица.

В с. Райново например, активистите от народно читалище „Марица – 2008“, заедно с ученици и студенти, ще почистят района на землището на село Голямо Асеново, където се намира едно от двете известни находища на растението маноловска гърлица.

Това е критично застрашен български ендемит – тревисто растение, което се среща единствено в България.  Самото находище е в защитената местност „Пропаднало блато“ и е открито с помощта на клуба по орнитология към читалището.

На 356 км от там, в североизточна посока, край Тутракан, проектното предложение Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан  „Калимок – виждам те!“ се фокусира върху защитена местност „Калимок-Бръшлен“.

Ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение на ключови места в местността, а в две от училищата в града и в Етнографския музей ще има монитори, на които в реално време ще може да се наблюдава какво се случва там.

За първи път в инициативата „Ти и Lidl” ще се реализира зелен проект в община Садовец, Плевенско. Там сдружение „Екохънт“ са разработили мобилно приложение, с което почистването на околната среда се превръща в забавна игра.

EcoHunt генерира една “мисия” (вид отпадък) всеки ден и потребителят трябва да открие и снима как изхвърля отпадъка от мисията. След това печели точки, участва в класация, състезава се с другите потребители на приложението, следи своя принос, както и този на останалите играещи.

Зелени идеи “валят” и от Варна, Карнобат и Берковица. А с финансиране от Лидл България русенските ученици ще имат възможност да създадат първото zero-waste училище в България. Като начало, те ще поставят кошчета за разделно събиране на отпадъка на територията на английската езикова гимназия в града  и със съдействието на общината ще изградят първия споделен компостер на територията на Русе.

По-голямата им цел е да създадат общност със сходни цели и идеи, която да намира нови решения, свързани с екологичните проблеми.