#BeActive: Какво означава да бъдеш активен и как това допринася за по-доброто бъдеще?

Бъди активен! Заеми активна позиция!

Защо тези призиви се чуват все по-често? Активността ли е рецептата за по-добро бъдеще? И коя активност по-точно – физическата или гражданската?

На този въпрос отговор дава най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България “Ти и Lidl за нашето утре”.

#BeActive е една от петте категории, в които граждански организации, регионални медии, журналисти и младежки групи могат да участват за финансиране на свои проекти, с които да подобрят средата, в която живеят в различни направления. Другите четири са #BeGreen за грижа за природата и природосъобразен начин на живот, #BeLocal за култура, изкуство и историческо наследство, #BeFair за социално равенство и приобщаване и #BeVocal за медийни и журналистически проекти.   

Специално в категорията #BeActive Lidl финансира проекти, свързани с активността в две посоки – и в смисъла на грижа за здравето чрез физическа активност и здравословно хранене,  но и на граждански активизъм, който дава възможност на хората да се включват в решаването на проблемите на общностите, сред които живеят.

Одобрените проекти в тазгодишното издание на „Ти и Lidl”  в категорията #BeActive са пет и разнообразните им теми показват кои са проблемите, които вдъхновяват гражданската  активност  в различни точки на страната.

По-активни хора от третата възраст

Единият проект, спечелил финансиране, ще търси решение на проблем, за който все още рядко се говори – самотният и изолиран начин на живот на възрастните хора над 65 години. С неговото решаване на местна почва се заема народно читалище “Дружба-1898” в Дуранкулак.

Те планират различни типове дейности, с които да стимулират възрастните жители на града да се включват активно в обществения живот – ще се облагороди двора на местната църква, за да се превърне в приятно място за срещи, ще се организира масово почистване на плажа на Дуранкулак, в което да се включат хора от всички възрасти и ще се проведе спортно състезание, в което отново всички заедно да спортуват и да се забавляват.

Спорт за децата в Бургас

Към по-активен начин на живот ще се опитат да приучат децата на Бургас от Сдружение УН към ОУ „Христо Ботев“. Те се стремят да променят нагласите на учениците за организиране на деня чрез повече движение през целия ден – както преди и след училище, така и в междучасията.

Ефектът от този подобрен начин на живот на подрастващите е повече спокойствие и концентрация при изпълнение на ежедневните ученически задължения и по-добро здраве.

Спортни дейности и за хора с интелектуални затруднения в Ловеч

Още една тема, по която има много какво да се направи, е  възможността за спортни дейности за хора с интелектуални затруднения. Самите те, както и хората, които се грижат за тях, имат нужда от подкрепа и кураж да участват в подходящи за тях спортни събития.

Сдружение „Закрила – Ловеч“ получават финансиране от „Ти и Lidl за нашето утре“, за да организират подготвителни спортни тренировки за хора с интелектуални затруднения, Приобщаваща олимпиада и застъпническа кампания за приобщаващ спорт.

От дейностите ще се възползват пряко около 80 души, минимум 50 от тях с интелектуални затруднения. Посланията от кампанията ще достигнат до над 2000 души.

В планината граници няма, стига да се спазват съветите за безопасност

Сдружение “Млад планинар“ от Петрич си е поставило за цел да създаде образователна и обучителна среда, в която младежите ще имат възможността да развиват своите планинарски умения, да изграждат природозащитни ценности и да научат как да се справят с предизвикателствата на планинската среда.

Озаглавили са проекта си „С Lidl граници няма“ и ще използват част от средствата за подобряване на част от инфраструктурата на туристическите маршрути в региона.

Активни млади хора със силата на правото

Недостатъчното ниво на  правна култура ограничава възможностите ни да се възползваме от всички права, които предлага демократично уреденото общество.

Гражданската активност в тази посока се изгражда като умения още в ученическа възраст и от Фондация за развитие на правото на ЕС в България ще реализират интересен проект с подкрепата на Лидл България.

Те ще проведат 20 обучения за  ученици от 11. и 12. клас от столични училища, а два  ученически отбора ще се състезават, за да приложат наученото в симулиран съдебен процес.

Целта е младежите да научат повече за правата си и да имат познания за работата на съда.

Сумата, с която Лидл България финансира петте проекта от категорията #BeActive е 54 820 лв, а общо за тазгодишното издание дарените средства от компанията за граждански проекти са 365 000 лева.