Творческо развитие за деца чрез театрална дейност

Младите актьори от театралното студио „Развитие“ при читалище „Развитие – 1892“ в град Бяла Слатина получиха аплодисменти от публиката на Фестивала „Преглед на детското театрално творчество“ със своите хумористични сценки „Училище – мъчилище“ и „Пак с двойки вкъщи“.

Фестивалът се проведе на 27-ми май 2023 г. в читалището и беше част от богатата културна програма „Майски празници 2023 г.“ на Община Бяла Слатина. Десетки деца от училищата и детските градини в общината показаха своите театрални умения в продължение на над два часа, представяйки импровизирани детски приказки, хумористични сценки и кратки постановки.

Подоготовката на детско студио „Развитие“ продължи шест месеца, като част от проект „Вълшебното килимче“ към Народно читалище „Развитие – 1892“ и беше насочен към създаване на предпоставки за творческо развитие на личността на децата чрез театрална дейност. Целта беше да се развият комуникативни умения, естетически норми и ценности, както и да се засили интересът към литературата и театъра. Особено важно беше да се усъвършенстват свободата на мисълта и емоциите, движението и изразителността чрез тялото.

След всяко занимание децата подчертано овладяваха тези ценности, а на сцената на големия салон на читалището показаха, че усвояват и могат успешно да се представят пред публика и пред местната общност. Вследствие на това, те вече се чувстват по-свободни, по-знаещи и мислещи, по-значими – все характеристики, присъщи на творческата личност.

Още едно доказателство за успеха на проект „Вълшебното килимче“ е, че през есента младите таланти категорично заявиха желание да се върнат в залата и да продължат творческите театрални занимания. Ентуасиазираните младежи са ученици от Прогимназия „Св. Климент Охридски“ в град Бяла Слатина, а най-младата участничка е от Начално училище „Христо Ботев“.

Проектът „Вълшебното килимче“ се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Източник: vratzaplus.com