Предстои финалът на иновативния проект „ОбразоваНИЕ и ЛИДЛ“

Предстои финалът на „ОбразоваНИЕ и ЛИДЛ“ – иновативен проект в сферата на образованието, при което училищното обучение по литература се обогатява чрез театър и игра, съобщават организаторите от театър-студио 4хС.

Според тях проектът променя начина, по който учениците възприемат и усвояват учебния материал по литература. “Стандартното и скучно четене бива заменено от средствата на театъра и играта – обучението се трансформира в забавно и ангажиращо“, казват организаторите.

Те отбелязват, че реализацията на “ОбразоваНИЕ и ЛИДЛ” е повод за гордост. Това е един от най-успешните проекти за цялата 2023 г. на театралното студио. Инициативата се осъществява благодарение на програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“, посочват от студиото.

До момента в проекта са представени две представления: “Септември” по Гео Милев и “Албена” по Йордан Йовков пред ученици от 156-о Основно училище „Васил Левски“ в Кремиковци. Спектаклите са съпътствани от дискусии и ателиета с режисьорите и актьорите. Благодарение на Bay Stencil децата успяват да запазят и трайни материални спомени от представленията – тениски, които сами са изработили, с лика на любимите си автори.

Последният спектакъл, предвиден в програмата – “Дядо Йоцо гледа” по Иван Вазов, ще бъде представен на 25 октомври в ОУ „Васил Левски“ в Кремиковци. В ролята на Дядо Йоцо ще се превъплъти незрящият актьор Андриян Асенов, а в ролята на режисьор – българският авангарден режисьор Николай Георгиев.

“Пред очите на децата оживяха героите от литературните произведения, а след това и учениците имаха възможността да се превъплътят в самите герои. Този подход създава динамична, жива и дълготрайна връзка между текста, автора, епохата на създаване на произведението и учениците на днешния ден. Именно към изграждането на тази връзка трябва да се стремим като общество, като отделни индивиди и като осъществители на проекта “ОбразоваНИЕ и ЛИДЛ”, споделя един от главните реализатори на проекта – Петя Йосифова-Хънкинс.

Източник: bta.bg