Картините на Майстора оживяват в младежки спектакъл

Ако някога сте се питали как да привлечете вниманието на младите хора към изкуството и българската история, да ги вдъхновите да развиват своите таланти и поне за малко да ги откъснете от оковите на светещия екран – отговорът се крие в следващите редове.

Едно нетипично културно събитие оживи театралната сцена в Кюстендил през месец септември, а с него се събуди и желанието за творчество на учениците от града. Спектакъл по картини – и то не на кого да е, а на символа на града и един от най-значимите български художници – Владимир Димитров – Майстора, провокира въображението на зрителите. Неговите красиви творби, които предават бита и културата на българина след Освобождението по най-чистия, чувствен и реален начин, добиха плът и кръв благодарение на младежи, които за първи път влязоха в ролята на режисьори и актьори в театрален спектакъл.

Създатели на запомнящото се събитие са ентусиастите от сдружение „Дебют“. Оригиналната им идея, с която дават поле за изява на млади таланти, е част от проекта „Картините на Майстора оживяват на Хисарлъка“. Той е един от успешните примери в област „Култура и историческо наследство“ от изминалото, пето издание на инициативата на Лидл България – „Ти и Lidl за нашето утре“, която подкрепя граждански проекти за развитие и подобряване на качеството на живот на общностите в страната.

Театралният прочит на сдружението представлява иновативен спектакъл, синтез от визуални изкуства, танци и театър, които „разказват“ картините на Майстора по интересен и привлекателен начин. Въвличането на младите хора в такъв тип дейност, уплътнява свободното им време и ги отдалечава от негативни влияния, като едновременно с това ги образова и развива техните таланти.

Проектът минава през много етапи на усилена подготовка. От самото набиране на заинтересовани младежи, до разпределянето им в модули „Спектакъл“, „Костюми“ и „Популяризиране и реклама“, преподавателите и техните ученици преминават през серия процеси. Провеждат се беседи с художници, които им представят творчеството на Майстора и разказват неговата история, неговите различни периоди на творчество, видовете картини, които създава. А накрая участниците получават възможността да влязат в ролята на истински режисьори като помогнат в подбора на най-подходящите за спектакъл творби, които заедно с преподавателите оформят в последователен сюжет.

Вторият етап на подготовка е практическата част. В него младите хора успяват да придобият базови умения по актьорско майсторство под ръководството на театрален ръководител. Провеждат се занимания за концентрация, въображение, а заедно с хореограф подготвят и танцови миниатюри. Макар проектът да е ръководен от специалисти в областта, по време на всички занимания младежите имат свободата да взимат активно участие с идеи и предложения, спрямо които се оформят посланията и ролите в спектакъла.

Среща от първо лице

Лозен Йорданов, председател на Управителния съвет към сдружение „Дебют“, разказва за трудностите и изпитанията пред проекта и защо младежите се нуждаят от такива активности.

– Кое е онова нещо, което смятате за ключово при работата с младежи? Как успяхте да ги въвлечете активно в проекта и да предизвикате интерес у тях?

– Живеем във време на модерни технологии и за да задържим вниманието на младежите,  трябва да подхождаме все по-креативно, да бъдем доказани професионалисти в работата си! Екипът, който работеше с нас, успя да превърне младите хора от пасивни консуматори, в истински последователи и любители на културното ни наследство, и в частност творчеството на Владимир Димитров-Майстора. За да предизвикаме интерес в младежите, привлякохме и партньори от други организации, които бяха готови да ни подкрепят в обогатяването на културната програма на града, предавайки знанията и уменията си на участниците в проекта. По този начин повишихме потенциала на младежите в град Кюстендил, като създатели на културни продукти, развихме техните личностни умения и таланти.

– Какво ви направи впечатление в младежите, които се включиха? Бяха ли развълнувани предварително и по какъв начин се промени тяхното мислене в рамките на проекта?

През цялото време младежите не вярваха, че крайният продукт ще бъде разбран и харесан от техните връстници. Накрая, след успешното представяне пред публика от 2000 зрители и прибирайки се в гримьорната със сълзи от удовлетвореност, всички задаваха един въпрос –  „Кога ще го играем пак?“

– Предвид, че сте получавали финансиране по инициативата с два проекта, какви са вашите съвети за успех към НПО организациите, които също имат желание да кандидатстват в програмата?

– Кандидатствайте смело! Заслужава си да станете посланици на доброто. Благодарение на финансирането на проектите от инициативата на Лидл България, предизвикахме положителни емоции и удовлетвореност от положения труд у младежите. След преживяното цялото сдружение вярваме, че трябва да продължим със същия ентусиазъм и да превърнем идеята в ежегоден форум за изява на младите хора от град Кюстендил.

Благодарение на финансирането по инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“, различни проекти в страната вдъхват надежда и мотивация за развитие дори и в най-малките населени места,

В момента тече фазата на тристранна оценка на всички кандидатури в шестото издание, а финалистите, които ще бъдат обявени през януари 2024 г., ще си разпределят фонд от 365 000 лв. Инициативата се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Български дарителски форум, а от тази година към тях се присъедини и Асоциацията на европейските журналисти.

Източник: 24chasa.bg