Започнаха обучения за начинаещи учители във Варна

През февруари успешно стартира първата сесия от практическия курс „Мастър клас за начинаещи учители: Готови за училище”. Събитието беше организирано от варненската организация Сдружение „Образователна общност – Варна“. Участието е безплатно за участниците, а курсът вече привлече засилен интерес от страна на млади педагози не само от Варна, но и от цялата страна. Сред участниците в първата сесия бяха млади учители, дошли чак от София.

Курсът има за цел да подкрепи начинаещите учители, като им предостави практически инструменти и увереност за създаване и управление на мотивиращ учебен процес в съответствие с учебните цели. Към проекта са планирани още три обучителни събития.

Следващата сесия е планирана за 25 и 26 март, като темата е приобщаване, игра в учебния процес и откриване на силни страни. Гост-лектор ще бъде Весела Люпке-Вълкова, музикален педагог и председател на Българската Орф-Шулверк асоциация. Вълкова е създател на собствена програма „CreatiVe“ за разкриване, провокиране и развитие на творческия потенциал чрез синтеза на ритъм, реч, движение и музика. Програмата е приложима в предучилищната и началната педагогика.

Темата на първата сесия беше „Създаване и управление на мотивираща и креативна класна стая“. Гост-лектор беше Вяра Николова, учител по математика с 27 години опит, сугестопедагог и създател на учебен център „Материка“. В сесията участваха над 30 начинаещи учители, които с ентусиазъм работиха по реални казуси, дискутираха предизвикателствата на днешния обучителен процес и повишиха и знанията и уменията си за планиране и управление на учебни дейности.

Участниците споделиха своя опит, а мнозина откриха ценни практическите съвети, обяснения и се вдъхновиха от опита на лектора. Обратната връзка беше изключително позитивна: „Много неща бяха полезни, интересни. Допълних си и получих насоки, идеи как да управлявам и заинтригувам учениците си”; „За мен беше полезно да науча повече за езика на учителя, как да използваме времето си в класната стая и да планираме работата си за деня, седмицата, месеца и годината.

Проектът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

За повече информация относно планираните сесии посетете фейсбук страницата на организаторите „Образователна общност – Варна“.

Източник: frgi.bg