Във вълшебния капан на книгите или как едно читалище се превръща в новата любима площадка

„Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо“ казва Гьоте и няма как да не се съгласим с него.  Четенето на книги предизвиква палитра от емоции у хората, развива въображението и вдъхновява.  Книгата дарява с ценни знания и уроци за живота, учи  на търпение, уважение и обогатява нашия речник. Но за да се докоснем до необятния свят на книгите, някой първо трябва да ни насочи към него. Във време на безкрайни дигитални възможности за забавление, е необходимо ежедневно да събуждаме интереса на децата към литературата и творчеството, да ги запознаем и „сприятелим“  с четенето и книгите.

Но как да го направим и да задържим вниманието им далеч от устройствата?

С интерактивна библиотека

Историята на Народно читалище „Просвета 1927“  в град  Бургас е вдъхновяващ пример за това как с малко старание и труд скучната на пръв поглед библиотека може да се трансформира във вълшебно място за забава. През изминалата година читалището осъществява своя проект „Книжен капан“, чрез който преобразява пространствата в и около библиотеката, осигурявайки възможност на хората да прекарват там повече качествено време със своите деца. В рамките на проекта, финансиран в петото издание на инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“, читалището се ремонтира и обновява. Така мястото заживява своя нов пъстър живот, в който съжителстват литературни герои, кукли и автори.

За да променят сивия и прашен облик на библиотеката, служителите на читалището започват усилен труд по изграждане на две нови арт пространства, в които децата да  прекарват ценно време в четене на книги, рисуване и участие в различни работилници. Създават се красиви кътчета за четене, места за творене и дори първата в града „площадка читалня“.

Предизвикателството да запазят интереса на младежите дори през летните дни, ражда идеята за лятна читалня. От празно и неподдържано, външното място около библиотеката се превръща в новата любима площадка за родители и техните деца. Красива пътека, изтъкана от букви, корици и рисунки отвежда до приказно кътче, където всеки посетител може да разгледа книги, да си направи собствен книгоразделител, да рисува или просто да разговаря със своите връстници. За по-студените дни, читалищната библиотека също е преобразена – изгражда се арт зала за провеждане на различни работилници и ателиета, място за прекарване на време с любимата книга.

Освен обновяването на пространствата, организацията провежда поредица от образователни събития. Сред тях са срещите с писателите  Кристофър Бъкстън и Жени Костадинова, уроци как се прави кукла с дървена лъжица и запознанство със света на илюстраторите на книги.

За по-големите младежи се провеждат и нестандартни ателиета като „С какво се хранят литературните герои“,  в което гозбите от приказките оживяват. От читалището споделят, че след такива дейности децата се прибират у дома вдъхновени от преживяното и съвсем скоро се връщат обратно  за следващото приключение измежду книгите.

Актрисата Гергана Стоянова за книгите и децата в Бургас

Съвсем случайно част от „звездния състав“ на „Книжен капан“ се оказва и Гергана Стоянова. Самата тя е родена в кв. Долно Езерово в Бургас и разказва как от притихнало, отдалечено кварталче до големия град, мястото се  превръща в културно средище.

– Като човек, който е роден в квартала, как читалището и проектът „Капан за книги“ допринасят за развитието на местната общност?

– Бях свидетел как през лятото майките нямаха друг избор, освен да започват и да завършват деня си в кварталния парк, около читалище „Просвета 1927“. Децата, привлечени от „Капана за книги”, не искаха да прекарват ваканцията си другаде. Не просто заради книгите, а заради пъстротата, музиката, оживлението, които създаваха усещането, че където има книги – там е празникът!

Мисля, че през това лято почти няма дете в Долно Езерово, което да не е прочело препоръчителния списък с литература. Ще ми се около всяко читалище в страната да се направи „Капан за книги“. Наистина ефектът е забележителен. Във време, в което всяко дете има в ръцете си смартфон – тази идея си беше направо революционна победа.

– Как започна връзката ви с читалище „Просвета 1927“ и какво Ви мотивира да се включите в техните събития и инициативи?

– Аз съм родена в Долно Езерово и често се включвам в инициативи на родното си училище ОУ „Христо Ботев“. Хората, които работят в училището и читалището, не го смятат за работа, а за част от живота си. Всеки път, когато се прибирам, с възхита отбелязвам всяка промяна, която се случва в сградата. Мисля, че проектът е най-хубавото, което можеше да се случи в това населено място, изпълнено с деца.

– Разкажете ни за личните ви преживявания и взаимодействие с децата, които посещават читалището?

– Изготвила съм им свой списък от книги, които да прочетат. И всеки път като се прибирам, където ме срещнат, ме информират докъде са стигнали. Най-забавно им е да четем на глас, като в дублаж на анимационен филм. Мисля, че много таланти започнаха да се развиват благодарение на този вид четене…

– Каква роля, според вас, имат литературата и творчеството за обогатяване на живота на децата и семействата в района?

– Има страни, в които във всяко училище има театрален състав. Това се прави не за да се произвеждат бъдещи актьори, а защото всеки човек трябва да умее да изрази себе си по най-добрия начин. Винаги показвам на децата книгата, която нося в чантата си, както и бележникът, в който си записвам любимите откъси. И всички те знаят, че за да трупаш мъдрост, трябва да четеш и да си записваш това, което ти е направило впечатление.

„Книжен капан“  е само част от вдъхновяващите проекти през 2022 г., осъществени чрез финансирането от най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за нашето утре“. Чрез нея компанията подкрепя  граждански проекти и се старае да допринесе за воденето на по-качествен и пълноценен живот в цялата страна. През последните седмици се проведе конкурсът за кандидатстване в новото, шесто издание на инициативата. В момента тече процедурата по оценяване, а най-добрите проекти ще бъдат обявени през януари 2024 г. С реализирането им през следващата година  още много места и общности ще получат своя шанс да бъдат възродени и да станат част от истории, които вдъхновяват. 

Източник: 24chasa.bg